Ga naar de inhoud

Slow Food

Menu Restaurant > Slow Food - Vintage - Heritage - Authentiek

Slow Food

Als allereerste die de Slow gedachte definieerde geldt Jean - Louis Dumas, directeur en lid van de vijfde generatie van Hermès, het luxemerk die het begrip Slow Fashion inhoud gaf en het neerzette als baken van  chic en duurzaamheid.
Bijna was het de ondergang van het merk, toen in de jaren zeventig concurenten als Prada en Louis Vuitton die nylon tassen, met o.a.  de It bag gingen verkopen, de tas die iedereen moest hebben en na één seizoen weer uit de mode was.
             
Hermes bleef zichzelf trouw, evenals Bottega Veneta, Tod's, Max - Mara, deze merken deden niet mee mee met deze trend, hadden een paar moeilijke jaren en overleefden met kwaliteit en duurzaamheid.
                                                       
Enkele decenia later zouden deze  gedachten nog meer inhoud krijgen door Slow Food.

De wieg van de Slow Food beweging staat in de Osteria del Boccondivino, een restaurant in Bra, een slaperig stadje in Noord - Italë. Hier besluit een groepje geëngageerde jonge mensen, waaronder een zekere Carlo Petrini in 1986 een beweging op te richten met als doel bedreigde streekprodukten te beschermen, en de traditionele keuken in stand te houden en daarmee de oorspronkelijke gewassen, dieren, wijnen en de daarvan afgeleide produkten.  

Door de opening van een MacDonald in Rome in 1988 komt alles in een stroomversnelling, de beweging wordt gedoopt in Slow Food en Carlo Petrini wordt, en is nog voorzitter. Doel: een tegenwicht bieden tegen fastfood en de industrialisering van ons voedsel.

Symbool van Slow Food is het slakje en wereldwijd zijn er nu over de 100.000 foodies.

Texelse schapenkaas is typisch een produkt uit de Ark van Smaak.

Slow Food Restaurant Het Kompas was één van de allereerste leden in Nederland.

Slow Food Restaurant Het Kompas & Scotch Whisky Bar voeren al heel lang gerechten en dranken die deze gedachten weerspiegelen op zijn eet-  en drankenkaart, zoals:

lamsniertjes
lamszwezerik
lamspootjes
lamsprocureur
stoofvlees van het ezeltje
hachee
klapstuk
karweivlees
staartstuk
(picanha)
jodenhaas
culotte de boeuf
en Scotch Single Malt Whiskies / TeXelse Single Malt- Single Grain Whiskies / Italiaanse wijnen.


Terug naar de inhoud