Go to content

Main menu:

Invergordon

Whisky Collection Bar > I

Single Grain Whisky

INVERGORDON
(1960   also see BEN WYVIS  (1965 - 1977)
                        
The Invergordon Distillers Group, Leith, Edinburgh.

October 2001
Kyndall International neemt het Schotse deel van J B B Greater Europe over van Fortune Brands, eigenaar van wat eerder Whyte & Mackay en Invergordon was.
Het betreft vijf malt distilleerderijen: Dalmore, (Old) Fettercairn, Isle of Jura, Tamnavulin en Tullibardine en de Grain distilleerderij Invergordon.

Manager van Kyndall International wordt Brian Magson.
Vijftien maanden later verlaat Brian Magson Kyndall International.
Dit als gevolg van een meningsverschil met de Duitse West L B bank, de financier van Kyndall International.
De omzet in het eerste jaar na de aankoop was € 157.2 miljoen, de winst € 20.6 miljoen. Er werden 9,3 miljoen dozen whisky verkocht.

Kyndall International heeft 750 medewerkers.

Invergordon Distillery overlooks the Cromarty Firth in the north-west of Scotland. It was opened in 1959, and is one of only six operating grain whisky distilleries in Scotland.

The cask is an American hoggy, and it has imbued the whisky with a gorgeous burnished copper hue. The aroma fills the room with top quality rum and raisin ice-cream, brandy butter and ice cream soda, and later adds a vanilla pod to the sweet and appetising mix.

Water develops fruity notes alongside the ice cream (tinned or baked pears), but makes the nose lightly sour for a moment, before adding a dollop of Bird's custard. Tasted straight, the mouthfeel is somewhat this, but this fills out massively when a little water is added. Soft, sweet and simple, a light and interesting sour note at the end, then a long finish. We think of it as a night-cap dram: sweet dreams.
United Spirits verdubbelt de capaciteit van Invergordon tot 80.000.000 liter alcohol per jaar.

Kosten 15.000.000 pond

Dien ten gevolge moeten er 17 nieuwe lagerpakhuizen worden bijgebouwd.


Back to content | Back to main menu