Ga naar de inhoud

ANDERE VLEES- & VISGERECHTEN

MENU RESTAURANT > HOOFDGERECHTEN
Main

Varkenshaas
 
Het is de meest malse spier van het varken, en bevindt zich in de rug. Het bestaat uit een kop, een dik gedeelte en een relatief dun uiteinde. De kophaas is het goedkoopst en wordt vaak voor saté gebruikt, het middelste gedeelte is het duurst en wordt rosé gebraden.
 
De naam zou een verwijzing zijn naar de vorm, die enigszins aan die van een haas doet denken.
 
Varkenshaas met pruimen – roomsaus
47,50
 
Varkenshaas met peper – roomsaus
47,50
 

Kalfsschenkel  op z'n T X 's

Osso Bucco letterlijk "bot met gat" maar dan anders bereid,  lang en langzaam gegaard met wat kerry, appelsap en geparfumeerd met Texelse CalvaDros.

CalvaDros naar een idee van Felicia Siebert en Boy Schuiling van restaurant "Pakhuus' in Oudeschild om de appels en peren
uit de boomgaard van haar vader te gebruiken voor een eigen Calvados de mensen van Stokerij T X in Oosterend vonden het ook een goed idee en op 6 October 2019 werd met het project begonnen.

Ook de visie achter de drank die natuurlijk niet anders kan heten dan CalvaDros, vanwege de achternaam van haar vader, werd steeds duidelijker en zo werd dit project zeer persoonlijk, de drank zou een ode worden aan mijn vader Jaap Dros.

Zonder dat hij van dit plan wist, hebben we hem gevraagd een appelboom met wortels te tekenen, nu de voorzijde van het etiket van de fles.

Deze boom vertegenwoordigt natuurlijk de boomgaard, maar ook de wortels van mijn familie. De achterzijde van het etiket is mijn persoonlijke touch gericht aan mijn vader.

Voor u het resultaat: een CalvaDros gemaakt van onder andere Goudrenet, Notarisappel, Bramley, Karmijn, Benoni en winterpeer.

Een brug tussen ambacht & gastronomie, familie & bedrijf, ouder & kind  “Familia omnia est”  = familie is alles:Felicia.

BARREL 01, 655 by Felicia Numbered Bottles 0.35 l  44 %
55,00


Boerderij eend

Lang en Langzaam gegaard:

Eendebout

Voorouders van onze Hollandse boereneend stammen af van de loop- en landeenden die al vele duizenden jaren door mensen worden gehouden om hun eieren, vlees en dons.
   
De oorsprong van deze eend ligt in China en Oost – Azie en de Indonesche  archipel. De eend stond vroeger dan ook bekend als pekingeend.
  
De geschiedenis van de eendenhouderij in en om Harderwijk gaat terug tot de Zuiderzee visserij in de eerste helft van de vorige eeuw.
  
Veel vissers hielden er eenden bij om eieren te kunnen verkopen en omstreeks 1920 begonnen een paar Harderwijker vissers met professionele eendenhouderijen.
  
De afsluitdijk (1932) en de inpoldering van de Zuiderzee maakte een eind aan de Zuiderzee visserij en om in hun bestaan te voorzien schakelden veel Zuidezeevissers in Harderwijk toen over op het houden van eenden.
 
De Hollandse boereneend is van nature een sterk dier met een hoge weerstand tegen ziekten en preventieve inentingen met antibiotica zijn daarom niet nodig.
52,50

Vis

Slow Cooking:

Paling
Gestoofd in visbouillon en roomboter, kaneel, laurier, kruidnagelen, uien, citroen en beschuit.    
 
Recept uit de tijd van de Verenigde Oostindische Compagnie: toen saus werd gebonden met het kruim van beschuit.
  
Kaneel raakte door de Arabieren in Europa bekend en is één van de oudste geneesmiddelen en een doel van de ontdekkingsreizen
in de 15e en de 16e eeuw.      
 
Kaneel is een krachtige hulp voor ons afweersysteem. Kaneel had men aan boord van de zeilschepen  en ook beschuit dat langer goed bleef dan brood.
52,50

 
Zalm
Op de huid gebakken moot zalm
48,50
 

 

 
 
 
 
 
 
Terug naar de inhoud