Go to content

Main menu:

Lomond

Whisky Collection Bar > L

LOMOND   20 years old 58,3 %       INFO
Date distilled Apr 72
Date bottled Aug 92
Society Cask. No. code 98.1
The Scotch Malt Whisky Society,
The Vaults, Leith, Edinburgh

Lowlands
LOMOND  (1938 -1991)      zie ook INVERLEVEN en DUMBARTON

Dumbarton, Strathclyde. Licentiehouder: Hiram Walker & Sons (Scotland) Ltd. Onder-deel van Allied Distillers Ltd. Eigendom van Allied Domecq.
In 1938 gesticht door Hiram Walker en in feite twee distilleerderijen: de Dumbarton Grain Distillery en een malt whisky distilleerderij waar twee verschillende single malt whiskies kunnen worden geproduceerd.
De twee single malt whiskies worden beiden van dezelfde mash en met dezelfde gisting gemaakt, maar gedistilleerd in twee verschillende ketels.
De single malt whisky bekend onder de naam Lomond komt uit een ketel die wel lijkt op een alambiek, zoals ook wordt gebruikt in de Cognacstreek.
Het was een uitvinding van Fred Whiting, een medewerker van de Hiram Walker groep en deze ketel was ook in gebruik bij Miltonduff en Glenburgie en als washstill bij Scapa.
De single malt whisky afkomstig uit de Lomond ketel is voller, fluweelachtiger van smaak dan de gewone single malt whisky, Inverleven genaamd.
Het gebruikte water komt uit Loch Lomond.
Er staat één mash tun van 5 ton inhoud, en wash backs van elk 28000 liter inhoud.
De twee ketels worden met stoom verhit, de wash still is groot 25000 liter, de spirit still 20000 liter.

De maltdistilleerderij werd in 1992 gesloten.
Allied Distillers Februari 2003
Dumbarton Distillery sluit. Het komplex waar ook het hoofdkantoor van Allied was gevestigd, hergde ook de Dumbarton Grain distilleerderij, en ook werden de malt whiskies Lomond, waarvan slechts één botteling bekend is, uitgebracht door de Scotch Malt Whisky Society, The Vaults, Leith, Edinburgh onder code nummer 98.1, en Inverleven.
De capaciteit van de Grain distilleerderij Strathclyde wordt vergroot tot 39 miljoen liter spirit per jaar, dat was 32 miljoen liter.
Het hoofdkantoor wordt gevestigd te Kilmalid.
Het enorme gebouwencomplex is verkocht aan twee projectont-wikkelaars.

Back to content | Back to main menu