Go to content

Main menu:

Banff

Whisky Collection Bar > B

BANFF         16 years old 40%        INFO      
CONNOISSEURS CHOICE
Distilled 1974
Bottled 1990
Gordon & Macphail, Elgin

BANFF         15 years old 61,7%    INFO          
Distilled Feb 77
Bottled Mar 92
Society Cask No. code 67.3
The Scotch Malt Whisky Society,
The Vaults, Leith, Edinburgh

BANFF         23 years old 40 %              
CONNOISSEURS CHOICE
Distilled 1974
Bottled 1997
Gordon & Macphail, Elgin

BANFF         18 years old 58,8 %                    
SILENT STILLS
Distilled 21.12.78
Bottled 28.10.97
Cask No. 4618
260 bottles
Slater Rodger & Co, Ltd
Signatory Vintage
Scotch Whisky Co, Ltd, Edinburgh

BANFF         26 years old 40 %              
CONNOISSEURS CHOICE
Distilled 1976 - Bottled 2002
Proprietors: Slater, Rodger Ltd,
Gordon & Macphail, Elgin

BANFF         21 years old 58,2 %               
CADENHEAD'S
AUTHENTIC COLLECTION
Highland Individual cask
Cask Strenght
Distilled August 1976
Bottled February 1998
Not diluted, No Chill Filtration
No Colouring, No Additives
Wm. Cadenhead, Campbeltown

BANFF         18 years old 43 %               
CHIEFTAIN'S CHOICE
Distilled 1980
Ian MacLeod & Co, Ltd, Broxburn

BANFF         21 years old 43%              
CHIEFTAIN'S CHOICE
Distilled 1978
Ian MacLeod & Co, Ltd, Broxburn

BANFF         23 years old 55,5 %          
VINTAGE 1976
Distilled 25.8.76
Bottled 20.3.2000
Cask No. 2249
Genummerde flessen
268 bottles
Natural Colour
Signatory Vintage
Scotch Whisky Co, Ltd, Edinburgh

BANFF         34 years old 52,3%           INFO
RAW CASK 52.3%
Distilled 16th November 1966
Bottled August 2001
Single Sherry Oak Butt No. 3438
Cask Strenght
539 bottles
No added Colour
No chill filtration
Blackadder International

BANFF         24 years old 55,8 %               
Vintage 1976
Distilled on 25.8.76
Bottled: 18.7.2001
Cask No. 2251
Cask Strenght
284 Bottles
Genummerde flessen
Natural Colour
Signatory Vintage
Scotch Whisky Co, Ltd, Edinburgh

BANFF         34 years old 45,8%             
THE OLD MALT CASK
Special Cask Strenght
Single Cask Bottling
Distilled February 1966
Bottled April 2000
408 bottles
No Chill Filtration
No Colouring
Bottled at Natural Cask Strenght
Douglas Laing & Co, Ltd, Glasgow

BANFF       21 years old 57,1%            INFO     
RARE MALTS SELECTION
Distilled: 1982
Bottled: 2004
Natural Cask Strenght
Limited Edition
Numbered Bottles
Scottish Malt Distillers, Elgin

BANFF              Aged 31 years 43 %                                  
SIGNATORY  VINTAGE
CASK  STRENGHT  COLLECTION
Highland Single Malt Scotch Whisky
Distilled on: 12/11/1975
Matured in a Hogshead
Cask No: 3343
Bottled on: 04/10/2007
261 Numbered Bottles
Natural Colour
Signatory Vintage Scotch Whisky Co, Ltd, Edinburgh

BANFF            Aged 33 years 49.2 %                             
1 9 7 5
Highland
THE  EXCLUSIVE  MALTS
Fine Single Malt Scotch Whisky
Distilled 24th April 1975
Cask no. 1489
One of 238 Bottles
No colouring
No chillfiltering
The Creative Whisky Co, Ltd, Hamilton

BANFF     32 years old 43 %      INFO  
CONNOISSEURS  CHOICE
HIGHLAND  SINGLE  MALT  
SCOTCH  WHISKY
Distillation date 1976
Cask type Refill Sherry Casks
Bottling date 2008
Proprietors: Slater, Rodger Ltd
Gordon & Macphail, Elgin

Highland Malt
Speyside
BANFF (1824 - 1983)


Banff, Banffshire. Licentiehouder: Slater, Rodger Limited. Eigendom van The Distillers Company Ltd. (D.C.L.).
In 1983 gesloten en ontmanteld.
De distilleerderij werd gesticht in 1824 door Major James McKilligan bij Mill of Banff, vlakbij Colleonard Farm.
Major James McKilligan overleed in 1837.
Zijn opvolger was Alex Macaky en in 1852 werd James Simpson eigenaar samen met zijn zoon James Junior.
Banff sloot in 1863.
In dat zelfde jaar bouwde James Junior een nieuwe distilleerderij te Inverboyndie, een mijl ten zuid-westen van Banff gelegen, naast de spoorlijn die in 1859 was geopend.
Op 9 Mei 1877 werd de distilleerderij totaal door brand verwoest, met uitzondering van de lagerpakhuizen en de mouterij.
Er werd snel herbouwd en in Oktober kon men al weer produceren.
In 1885 stonden er zes ketels.
In November 1898 werd Banff een Limited company met een kapitaal van £ 72.000.
In 1921 werd de te Londen gevestigde Mile End Distillery Company, een dochter onder-neming van de bierbrouwers Taylor Walker een grote aandeelhouder.
Eén van de lagerpakhuizen werd verbouwd tot een blending en bottel fabriek.
Maar de magere jaren rond 1920 waren zo slecht voor Banff dat de distilleerderij in liquidatie ging in Maart 1932 en Banff werd overgenomen door The Distillers Company Ltd voor £ 50.000.
Op 16 Augustus 1941 werd Banff gebombardeerd door een alleen vliegende Duitse Junkers JU 88 bommenwerper.
Lagerpakhuis nummer 12 werd getroffen en honderden vaten met whisky explodeerden.
The Banffshire Journal melde dat rivieren van blauw vuur uit de distilleerderij kwamen, eenden, ganzen en andere watervogels waren dronken of werden verzwolgen door de vloed van vuur, en koeien konden niet worden gemolken omdat ze niet meer op hun poten konden staan.
Na de tweede wereldoorlog werd de produktie weer opgestart.
Op 3 Oktober 1959 was er een enorme explosie, tijdens het solderen van de koperen dis-tilleerketel.
Er was een enorme schade en het nam weken tijd om alles te repareren.

Op 31 Mei 1983 werd Banff gesloten en waren dertien mensen zonder werk.
De ontmanteling begon in 1985.
Het laatst overgebleven lagerpakhuis werd op 11 April 1991 door brand verwoest.
Rond 1965 zijn er tot tweemaal toe plannen geweest om op deze plaats weer een distil-leerderij te bouwen, waarvan één van de D.C.L, de andere maal door een groep plaatselijke zakenmensen.
Zo goed als de gehele produktie van Banff was bestemd voor blenders.
Banff had twee ketels en het water kwam van een bron op de Fiskaidly boerderij.

1824   James McKilligan & Co sticht een distilleerderij bekend als Mill of Banff,
  en wat later Inverboyndie werd genoemd
1837   James McKilligan sterft, Alex Mackay wordt de nieuwe eigenaar
1852   James Simpson neemt samen met zijn zoon James junior de distilleerderij
  over
1863   De distilleerderij groeit uit zijn jas, en James junior bouwt een nieuwe
  distilleerderij bij het dorp Inverboyndie en noemt de distilleerderij Banff
  De firmanaam wordt Simpson & Co
1877   Op 9 mei wordt de distilleerderij grotendeels door brand verwoest, alleen
  de lagerpakhuizen en mouterij blijven onbeschadigt.
  In October wordt de distilleerderij weer opgestart
1921   Simpson & Co verkoopt een deel van de distilleerderij aan de Mill End Dis-
  tillery Company
1924   Het systeem van drie maal distillatie wordt gestopt
1932   Simpson & Co gaat failliet, Scottish Malt Distillers (S.M.D.) neemt de dis-
  tilleerderij over voor £ 50.000
1941   Een Junkers Ju-88 van de Duitse Lufwaffe bombardeert één van de lagerpakhui-
  zen op 16 Augustus: honderden vaten exploderen en duizenden liters whisky
  gaan in vlammen op
1959   Eén van de ketels vliegt in de lucht
1983   Banff distilleerderij, gaat samen met tien andere distilleerderijen dicht.
1985   De gebouwen worden gesloopt
1991   Wat nog over is aan bebouwing wordt door brand verwoest
2004   Diageo brengt een 21 jaar oude Banff uit in zijn serie Rare Malts.

THE OLD MALT CASK 50o

Douglas Laing & Co, Ltd
Douglas House 18, Lynedoch Crescent, Glasgow G 36 £ Q.
In 1949 Fred Douglas Laing established Douglas Laing & Co primarily as a blender and bottler for his Scotch Whisky blends The King of Scots and House of Peers, which are available today internationally.
Large stocks and reserves of aging Malts in particular, were laid down by Mr. Laing, many being guarded for 25 - 30 years specifically for the older blends such as the 25 and 30 Year Old KING OF SCOTS.
With more than 50 different Malts in stock, over the last 50 years from filling programme, it was obvious that the Malt Master would have certain favourites. These have variously been chalked off the times of regular quality control, as being of particular qualitative interest; both commercially, and for the pleasure of the Directors. It has been their particular perk, benefit and privelege to nose and taste some of the finest quality samples indicative of the Distillers's art.
It was judged by the two current owners/directors (sons of the founder, so nepotism is not dead!) that some of these stocks were 'too good to blend'. And so the OLD MALT CASK selection was developed in 1999 to extend those perks and benefits beyond the Director's tasting suite!
Initially it was felt that 50 different Malts commemorating the Company's 50th Anniversary would be approciate. That tally has now been exeeded but our preferred strenght of 50 X ale/vol is maintained. We believe this strenght creates a fine, round, full quality for various Malts when taken 'neat'. It also allows the regular consumer to know precisely how much or little water should be added to this artisan and craftman's distillate.
These selected Malt Whiskies have waited many years to reach their classic heights of qua-lity. Not only with your health in mind, but with a view to greater enjoyment, may we suggest that in the style of the founder, whose signature endorses your Malt, you enjoy its glass leisurely and slowly.
Douglas Laing.

BANFF  DISTILLERY

Process water came from springs on Fiskaidly farm, cooling water from the Burn of Boydine.
The mill was a King of Nailsworth and was the only one in the industrie.

Back to content | Back to main menu