Go to content

Main menu:

Kininvie

Whisky Collection Bar > K

Highland Malt
Speyside
KININVIE
(1990

Dufftown, Bnffshire. Eigendom van William Grant & Sons Limited.
Kininvie werd officieel geopend door Janet Roberts, een kleindochter van William Grant, op 4 Juli 1990. De eerste spirit kwam al eerder, op 26 Juni uit de ketels.
Gestart werd met twee wash stills en vier spirit stills, de laatste met een inhoud van 8400 liter.
De ketels werden gebouwd door Forsyths, Rothes, Moray.
Kininvie bestaat uit niet meer dan een ketelhuis, alle overige bewerkingen worden uitgevoerd bij Balvenie, hoewel in verschillende aparaten.
De mashtun is traditioneel open, de washbacks hebben een inhoud van 53000 liter.
Kort na het opstarten van de distilleerderij werd er al uitgebreid met één wash still en twee spirit stills, deze werden gemaakt door McMillan Limited te Prestonpans.
De wash wordt door een pijpleiding gepompt van Balvenie naar het ketelhuis van Kininvie, er staan hier drie groepen van drie ketels, er is nog plaats voor nog één keer drie ketels, daar vindt twee keer een eerste distillatie plaats in de wash still, waar dan twee spirit stills mee kunnen worden gevuld.
Werden vroeger het product van de eerste distillatie, met de voor- en naloop van de tweede distillatie per groep apart gehouden, nu gaat het product van de drie groepen gedistilleerd samen in één opslagtank voor distillatie in de spirit still.
Dit zou het toekomstige bloemige karakter verhogen.
Met de aankoop van Convalmore was William Grant & Sons Limited ook in het bezit gekomen van de ongeveer dertig waterbronnen van de Convalmore hills.
Zowel Balvenie als Kininvie betrekken hun water voor het produktieproces van deze bronnen. Balvenie, Kininvie en Glenfiddich betrekken hun koelwater van de Fiddich.
Het koelwater dat door Kininvie wordt gebruikt, wordt afgekoeld in een aangelegd meer, en dan gebruikt te Balvenie.
Er gaat al Kininvie in de blends Clan MacGregor en Grant's van William Grant & Sons Ltd.
De aan blenders verkochte Kinivie bevatten 1 % Balvenie whisky, en worden verkocht met de naam Alduni, zo kan Kininvie niet als single malt whisky worden verkocht, door anderen dan de eigen groep.
Maart 2001
Alduni vatted malt wordt uitgebracht, de inhoud komt voor 95 % van Kininvie en voor 5 % van Balvenie. Aldunie wordt September 1992 gedistilleerd en in Maart 2001 gebotteld op 59,6 %.
Voorjaar 1999 kregen de Edrington Group en Highland Distillers verschil van mening over het niet of wel aanhouden van de beursnotering.
September 1999 wordt bekend dat Edrington en William Grant & Sons samen Highland Distillers overnemen.
De naam van de nieuwe onderneming luidt: The 1887 Company, wat slaat op het stichtingsjaar van Highland Distillers.
Edrington verkrijgt 70 %-, William Grant & Sons 30 % van de aandelen'.

September 2007:
Hazelwood 105 wordt gebotteld, een Kininvie van 15 jaar oud, ter gelegenheid van de 105e verjaardag van Mrs. Janet Sheed Roberts, kleindochter van William Grant.

William Grant & Sons launch second release from Kininvie
04 July, 2014

William Grant & Sons is rolling out the second release from the Kininvie Distillery, Kininvie 23 Year Old Batch Number Two.
The second release by the distillery - which was opened in July 1990 by granddaughter of William Grant, Janet Sheed Roberts - is the first Speyside single malt created by the family since The Balvenie.

Launched in Taiwan duty free in 2013, Batch 2 will be introduced to the UK this month, with every UK bottle displaying the distillation, batch number and individual bottle number.
Available in 35cl bottles with 42.6% abv, Kininvie 23 Year Old Batch Number Two has an rrp of £97 and will be on limited release in small batches for domestic market.

Craig Cranmer, the Kininvie's distillery manager, said: "At William Grant & Sons we believe the quality of our product is paramount.

"Now in its third decade, the liquid has come of age and we believe The Kininvie is ready for release."

According to William Grant & Sons, the expression has "a classic Speyside character with a rich, fruity, floral aroma."


The mashing and malting takes place in dedicated vessels within Balvenie, but it doesn’t use any of Balvenie’s own-malted barley and the fermentation is slightly longer. The wash is then pumped to the stillhouse where three sets of three stills (one wash still feeding two spirit stills) are located. The spirit stills are similar in shape to those at Glenfiddich, but the wash stills are larger. The character is more floral than Glenfiddich with a soft tongue coating quality. Aging takes place in a variety of woods: first-fill Bourbon, refill and some Sherry.  



It was pressure on stock which prompted William Grant & Sons to build a third distillery on its Dufftown site in 1990. Glenfiddich’s success meant that its production had to be ring-fenced for single malt, but there was still a need for the firm to produce single malt in-house for its blending requirements. In more recent years Kininvie has provided the backbone for Grant’s blended malt brand, Monkey Shoulder.

There have been very occasional bottlings – as Hazelwood – but in 2013 a limited edition 23-year-old was released, initially for the Taiwanese market. The following year it was followed up with a 17-year-old for global markets.



Back to content | Back to main menu