Go to content

Main menu:

Tomatin

Whisky Collection Bar > T

TOMATIN   10 years old 40%     INFO       
The Tomatin Distillery Co, Ltd

TOMATIN   21 years old 40 %           
CONNOISSEURS CHOICE
LAST  BOTTLE  AND  EMPTY
Distilled 1968
Bottled 1989
Proprietors: Tomatin Distillers Co, Ltd
Gordon & Macphail, Elgin

TOMATIN   18 years old 43 %            
THE ULTIMATE SINGLE MALT
SCOTCH WHISKY SELECTION
Distilled 3.12.76
Bottled 5.95
Cask No. 27636
308 bottles
Van Wees, Amersfoort

TOMATIN  37 years old 48.0%                
PEERLESS
A Unique Whisky of Distinction
Fons et Origo D T C
Cask Strenght
date distilled 01.1965
date bottled 12.2002
Cask no. 1909
167 genummerde flessen
Duncan Taylor & Co.

TOMATIN   11 years old 62,7 %         INFO  
SINGLE CASK SCOTCH MALT WHISKY
Date Distilled Jun 89
Date Bottled Oct 00
Society Cask Code 11.22
Outturn 293 Bottles
The Scotch Malt Whisky Society,
The Vaults, Leith, Edinburgh
'Tinned pears and coal - tar - soap'

TOMATIN   12 years old 43 %            
THE ULTIMATE SINGLE MALT
SCOTCH WHISKY SELECTION
Distilled 30/11/89
Bottled 4/3/2002
Matured in a Sherry butt
Butt no.11641
Genummerde flessen
The Ultimate Whisky Company, N.L.

TOMATIN   25 years old 43 %       INFO          
SINGLE HIGHLAND
MALT SCOTCH WHISKY
DISTILLED WITH PRIDE
Distilled on 6th December 1978
Bottled 2004
The Tomatin Distillery Company, Ltd,
Inverness-shire

TOMATIN       Aged  18 years 43 %           
HIGHLAND SINGLE MALT
SCOTCH WHISKY
DISTILLED WITH PRIDE
The Tomatin Distillery Company,
Inverness-shire

TOMATIN Matured for over THIRTY  years  49,3 %    INFO           
A  CLASSIC  VATTING OF TWO
EX  SPANISH  OLOROSO  SHERRY
CASK  FINISHES
Single Highland Scotch Whisky
LIMITED  RELEASE  1976  DISTILLATION
Date Distilled: 22.11.1976
Matured in: Ex Bourbon Hogsheads
Finished in: Sherry Butts for over 3 years
Date Bottled: 22.10.2007
Number of Bottles: 1500
Non Chill - Filtered
Bottled at Natural Strenght
The Tomatin Distillery Co,  Inverness - shire

TOMATIN  Aged 42 years 52,1 %                       
CASK  STRENGHT  RARE
AULD  SCOTCH  WHISKY
Highland Scotch Whisky
Unique Whiskies of Distinction
Fons et Origo
D. T. C.
Date Distilled: 11.1965
Cask No: 20942
Date Bottled: 01.2008
211 Bottles
No Chill Filtering or Colourings of any kind
Duncan Taylor & Co, Ltd, Huntly, Aberdeen - shire
                                                              
TOMATIN  Matured for over 12 years  40 % INFO
Single Malt Highland Scotch Whisky
The Tomatin Distillery Co, Ltd, Inverness - Shire

TOMATIN    LEGACY  Since 1897  43 % INFO                                                                                                                                                           Matured in a Combination of                                                                                                                                                                              Bourbon Barrels and Virgin Oak Casks                                                                                                                                                                      Distilled and Bottled in Scotland                                                                                                                                                                                The Tomatin Distillery Co, Ltd,                                                                                                                                                                        Inverness - shire

Highland Malt
The Northern Highlands
TOMATIN (1897)

Tomatin, Inverness-shire. Licentiehouder: The Tomatin Distillery Co. Eigendom van Takara, Shuzo & Okura Ltd.
Gebouwd op het hoogtepunt van de whisky-boom in 1897 door een aantal zakenmensen te Inverness.
De distilleerderij ligt op een hoogte van driehonderd meter boven de zeespiegel aan de noordelijke kant van de Grampian Mountains.
De naam wil zoveel zeggen als jeneverbessen bossen.
Met de val van de gebroeders Pattison in 1899, eindigde ook de whisky-hausse. Veel bedrij-ven gingen bankroet, anderen sloten en/of werden overgenomen.
Tomatin ging in 1906 bankroet.
In 1909 werd Tomatin weer opgestart, handelend met de naam The New Tomatin Distillery Co, Ltd.
Tomatin was gesloten gedurende de tweede wereldoorlog.
In 1956 werden er twee ketels bijgebouwd en in 1958 weer twee en in 1961 werden er weer 4 ketels bijgebouwd.
Tomatin ging naar de beurs, de London Stock Exchange,
In 1964 kwam er nog een ketel bij en toen in 1974 Tomatin geheel werd gemoderniseerd kwamen bij de elf ketels en nog eens twaalf bij.
De kapaciteit werd toen bijna dertien liter spirit per jaar. Tomatin kan 40 miljoen liter whisky opslaan.
In 1984 ging Tomatin bankroet, er was weer een periodieke periode waarin weer overkapa-citeit heerste en Tomatin met zijn enorme kapaciteit en als hoofdzakelijk buikleverancier werd harder getroffen dan de meeste andere distilleerderijen.
In Februari 1986 werd Tomatin gekocht door de Japanse ondernemingen Tokara Shuzo en Okura beiden waren afnemers van Tomatin.
Takara Shuzo verkreeg 80 % van het aandelenkapitaal, Okura 20 %.
Okura kwam in 1998 zelf in financiële moeilijkheden en zijn aandeel kwam in handen van de andere partner, die wat later dat aandeel doorverkocht aan de Japanse groep Marubeni.
Er zijn nu (2002) nog twaalf ketels in gebruik, alle met stoom verhit. De overige ketels vertoonden slijtage aan de ketels (ze werden te dun) en men verkoos om ze niet te laten repareren.
Het water komt van de Alt-na-Fïthe Burn, het koelwater van de rivier Findhorn.
Tomatin bottelt zelf een 10-, 12- en 30 jaar oude single malt whisky. De eigen blend is Big T. Ook levert men whisky aan de Welsh Whisky Co, te Brecon in Wales.
De twee Mash tuns zijn elk 8 ton.
De vier en twintig Wash backs zijn elk 41.000 liter.
Tomatin heeft vier en twintig ketels, 12 Wash stills elk 16.000 liter en 12 Spirit stills van elk 16.000 liter.

De ketels worden met stoom verhit dat wordt opgewekt door twee met olie verhitte ketels. De produktie is 2,5 miljoen liter spirit per jaar.
In September 1998 gaat John McDonald, na twaalf jaar manager te zijn geweest van Tomatin met pensioen, hij wordt opgevolgd door Jim Milne.
De oorspronkelijke capaciteit van Tomatin was 12,9 liter spirit per jaar

PEERLESS
Duncan Taylor & Co, Huntly, Aberdeen.
In 1933 begon Abe Rosenberg, samen met twee broers een drankengroothandel in Syosset te New York.
De Star Liqueor Company verkocht de merken Duncan Taylor, Hartley Parkers en McColls in de staten New York, Connecticut en Miami.
Na de tweede wereldoorlog werd Abe Rosenberg de alleen importeur van J & B blended whisky.
In 1964 begon Abe Rosenberg te investeren in vaten Schotse Single Malt Whisky, en lette bij aankoop in het bijzonder op de soort- en kwaliteit van het hout van de vaten.
De whiskies van Islay hadden zijn bijzondere Yoorkeur.
In 1994, op 85 jarige leeftijd overleed Abe Rosenberg, en het beheer van zijn omvangrijke erfenis kwam in handen van een liefdadigheidsinstelling, die zijn naam droeg.
Om de erfenis ten gelde te maken zochten de beheerders contact in Schotland en kwamen uiteindelijk in contact met Euan Shand.
Euan Shand, zoon van een vroegere manager van Glendronach, en opgegroeid op de distilleer-derij, ging na zijn opleiding werken bij Allied Distillers te Glasgow, en was ook nog kort tijdelijk manager van Ardmore.
Na een korte onderbreking administrateur - boekhouder startte hij de Bennachie Scotch Whisky Co.
In 1997 kocht Euan Shand de merken Glendarroch en Whisky Galore.
Euan Shand werd koper de whiskyvoorraad en Duncan Taylor & Co.
Deze voorraad bestaat uit ongeveer 4000 vaten whisky, deels inmiddels heel oud en bijzonder.
Macallen, Bowmore, Glen Grant en St. Magdalene, Laphroaig en Bunnahabhain uit 1966, gelagerd in Cognac en Sherryvaten.

When Tomatin Distillery was established in 1897,                                                                                                                                          the isolated and idyllic setting of Tomatin
was almost perfect. However there was 't a                                                                                                                             local workforce; the local inhabitants were
scattered shepherds and cattle drovers.                                                                                                                                    The company began a project of construction to
accommodate its workforce. Since that time                                                                                                                                                                 the distillery has been the heart of the                                                                                                                                                             community and the community at the heart                                                                                                                                                               of the distillery. This legacy has continued and
Tomatin remains one of the few distilleries to                                                                                                                                                                                  provide a home for its dedicated craftsmen.
                                                                      
TOMATIN

1956         from 2 stills  - 4 stills x 16000 litres
1958         from 4 stills  - 6 stills x 16000 litres
1962         from 6 stills  - 10 stills x 16000 litres
1964         from 10 stills  - 12 stills x 16000 litres
1974         from 12 stills  - 24 stills x 16000 litres
Capacity: 12,5 00.000 litres spirits a year
2013         only 12 stills x 16000 litres
Cap[acity: 5.000.000 litres a year / the production                                                                                   is in 2014 2.200.000 litres a year         


Back to content | Back to main menu