Knockando
43 %
Season 1976
Bottled 1989
Proprietors: Knockando Distillery,
Speyside
Justerini & Brooks Ltd, 61,
St. James's Street, London
KNOCKANDO
15 years old
43 %
Season of Distillation 1977
Bottled 1992
Justerini & Brooks Ltd,
St. James's Street, London
KNOCKANDO
14 years old
43%
Season of Distillation 1978
Bottled 1992
Justerini & Brooks Ltd,
St. James's Street, London
KNOCKANDO
15 years old
43 %
Season of Distillation 1979
Bottled 1994
Justerini & Brooks Ltd,
St. James's-Street London
KNOCKANDOL
15 years old
43 %
Season of Distillation 1980
Bottled 1995
Justerini & Brooks,
St. James's Street, London
KNOCKANDO
Justerini & Brooks,
St. James's Street, London
KNOCKANDO
Slow Matured to Perfection
Justerini & Brooks,
St. James's Street, London
KNOCKANDO
Fons et Origo
Cask no. 1913
279 Numbered Bottles
Duncan Taylor & Co., Ltd.
Huntly, Aberdeenshire
KNOCKANDO
Matured with Sherry Casks
Knockando Distillery,
Knockando, Banffshire
Knockando Slow Matured, a smooth elegant character with soft nutty aromas and rich fruity notes.
KNOCKANDO
Aged 25 years
LIMITED EDITION 2 0 1 1
Speyside Single Malt Scotch Whisky
One of only 4758 Bottled in 2011
Matured Exclusively in European Oak
Individually Numbered Bottles
Knockando Distillery, Knockando, Banffshire
This Knockando 25 year old is a feast for the senses, the colour of polished mahogany.
KNOCKANDO
Gesticht in 1898 door John Thompson aan het einde van een periode van grote bloei van de whiskyindustrie.
Knockando betekent kleine zwarte heuvel.
Het water komt van de Gardnach bron waarvan Knockando de alleenrechten heeft.
Knockando is altijd een gemeenschap geweest, er wonen nu 200 mensen in twee kernen, één om de distilleerderij, de tweede rondom de kerk.
In 1898 zakte de whiskymarkt in elkaar en in 1904 werd Knockando het eigendom van W.A. Gilbey, wijnkopers te Londen, voor de heel lage prijs van E 3500.
Gilbey was toen al in het bezit van Glen Spey, gekocht in 1887 en Strathmill, overgenomen in 1895.
Men heeft in de archieven een verslag gevonden uit 1899, het eerste jaar dat Knockando produceerde, toen werd er alleen tijdens de winter gedistileerd.
De in het voorjaar gezaaide gerst werd in de zomer geoogst, in de herfst opgeslagen. Men hield de seizoenen uit elkaar, ook wat het latere resultaat in de fles betreft.
Bij Knockando wordt elk produktiejaar nog altijd als seizoen aangeduid, hoewel men het gehele jaar door distilleert.
In 1962
en anderen om samen International Distillers & Vintners te vormen.
(I.D.V.).
In 1974
de laatste onafhankelijke graandistilleerderij: North British.
GrandMet en R & B waren al voor 38 % eigenaar.
Voor de resterende aandelen werd E 50.000.000 betaald.
Op 12 Mei 1997
Knockando heeft vier ketels,
De kapaciteit is 2 miljoen liter spirit per jaar.
Knockando voegt niets toe aan zijn whisky.
Voor elke botteling van Knockando worden ongeveer 400 vaten uitgezocht, gemengd en drie maanden gelagerd, 'married', en dan gebotteld.
De leeftijd staat niet vast, maar is wisselend.
De maxium leeftijd van Knockando zou ongeveer 25 jaar zijn. Het water komt van Cardnach Spring.
De Mash tun is 4 ton.
De acht Wash backs zijn groot 21.500 liter.
De twee Wash stills zijn groot 10.800 liter, de twee Spirit stills elk 7000 liter en worden met stoom verhit.
The distillery of Knockando which in Gaelic means 'little black hill' lies in the heart of Speyside, a region of Scotland renowed as the home of the highest quality malt whiskies.
Knockando Slow Matured is distinctively complex, with a rich palate revealing deeper almond notes, sweet hints of Sherry and light oak flavours giving way to a warm and smooth finish.
The distillery of Knockando stands on the banks of the river Spey, which gives its name to Speyside, a region in the north-eastern Scottish Highlands long renowed as the home of the finest malt whiskies.
Built in 1898, the Knockando distillery lies in the village of the same name, derived from Gaelic 'Cnoc-an-dhu', meaning 'little black hill'.
Only the purest natural ingredienst are used to make Knockando: malted barley, yeast and crystal clear spring water from the Cardnack spring, which lies in the hills above the distillery.
Time is another key element, as gentle maturation in oak casks slowly reveals the subtle aromas of Knockando : delicate with a distinctive fresh almond note in its younger versions, it gains weight and dept of flavour over the years.
This older version of Knockando is matured with Sherry casks, prized by distillers for the rich fruity notes which they lend to malt whisky, a special slow maturation which adds complexity and smoothness to the elegant fruity character of Knockando.
Aged for a minimum of 18 years, Knockando Slow Matured has a rich palate revealing deeper almond notes, sweet hints of Sherry and light oak flavours giving way to a warm and smooth finish.