Ga naar de inhoud

Ben Wyvis

SCOTCH SINGLE MALT WHISKIES > B


BEN WYVIS

31 years old
50,6 %         
SIGNATORY VINTAGE
Distilled 5.6.1968
Bottled 25.2.2000
Cask No. 687
151 Decanters
Signatory Vintage
Scotch Whisky Co, Ltd, Edinburgh

BEN WYVIS
31 years old
51 %     
SIGNATORY VINTAGE
Distilled 5.6.1968
Bottled 25.2.2000
Cask No. 685
191 Decanters
Signatory Vintage
Scotch Whisky Co, Ltd, EdinburghThe Northern Highlands
BEN WYVIS  also see The INVERGORDON

De smaak was zacht en rond met subtiele armoma's.
De malt distilleerderij werd gesloten omdat de gemaakte hoeveelheden malt whisky toch te klein waren om economisch te produceren, bovendien had men bij Invergordon intussen Tullibardine, Bruichladdich en Deanston gekocht en was Tamnavulin in bedrijf gesteld.
Bij Invergordon liggen nog enkele vaten malt whisky, die zo kostbaar zijn dat er zelfs geen monsters van mogen worden genomen.
Het water kwam van de Castle Dobbie bron.
In 1879 was er ook al een Ben Wyvis distilleerderij bij de Cromarty Firth, die sloot in 1926.
Genoemd naar de 1142 meter hoge berg.

Het plan was de Ben Wyvis single malt whisky te gebruiken in blended whiskies, omdat Invergordon in die tijd alleen Tamnavulin aan het bouwen was en geen andere malt distilleerderij had.

Ben Wyvis maakte deel uit van een groter plan om grotere voorraden aan te leggen voor de toekomst en om de malt whisky van Ben Wyvis om te kunnen wisselen met malt whisky van andere distilleerderijen.
Bovendien waren de kosten relatief gering, daar men voor een groot deel gebruik kon maken van de graandistilleerderij.

Het malen van de gerst werd gedaan in de graandistilleerderij. De mash tun stond tussen de kolom stills en was goed voor twee ton malt per mash.
De distilleerketels, met een kapaciteit van 10.000 liter, heel weinig naar de normen van de industrie, hadden een eigen plaats, nu nog gemarkeerd door een gedenkplaat.
De spirit still was een duplikaat van de wash still met een water jacket en een heel korte lyne arm. De nek was heel dik en van een gemiddelde hoogte.
De gerst voor deze single malt whisky werd niet geturfrookt en de single malt whisky was tamelijk vol en zwaar als gevolg van de dikke nek van de ketels en de korte lyne arm.
De bedoeling was dat de malt whisky, andere malt whiskies in een blend niet zouden over-heersen. De smaak was zacht en rond met subtiele aroma's.

De malt distilleerderij werd gesloten omdat de gemaakte hoeveelheden malt whisky toch te klein waren om economisch te produceren, bovendien had men bij Invergordon intussen Tullibardine, Bruichladdich en Deanston gekocht en was Tamnavulin in bedrijf gesteld.
Bij Invergordon liggen nog enkele vaten malt whisky, die zo kostbaar zijn dat er zelfs geen monsters van mogen worden genomen.
Het water kwam van de Castle Dobbie bron.
In 1879 was er ook al een Ben Wyvis distilleerderij bij de Cromarty Firth, die sloot in 1926.
De lagerpakhuizen waren nog tot begin jaren tachtig in gebruik door Scottish Malt Distillers Ltd en staan er nog altijd.

The Invergordon Distillers Group, Leith, Edinburgh.
De Invergordon graandistilleerderij werd gesticht in 1961 en was het idee van de toen-malige burgemeester van Inverness, Grigor, die arbeidsplaatsen wilde scheppen na het vertrek van de Royal Navy, eind jaren vijftig.
Frank Thomson, een accountant te Inverness was de eerste manager van de distilleerderij en had de steun van de financiële wereld in Londen.
In 1965 werd de Ben Wyvis malt distilleerderij binnen het enorme complex opgestart, de malt whisky werd gebruikt in blended whiskies.
Het laatste jaar dat deze malt distilleerderij in de graandistilleerderij produceerde was in 1977.
Als eerste eigenaar wordt Carlton Industries genoemd, onderdeel van Hawker - Siddeley, o.a. vliegtuigmotoren.

In 1966
werd Tamnavulin gebouwd, Bruichladdich werd
gekocht in 1968,
Tullibardine in 1972
en Deanston
in datzelfde jaar.
In 1984
werd R. Morrison & Co, Ltd overgenomen,
de makers van Glayva whiskylikeur.
In 1985
werd Charles Mackinlay & Co, overgenomen
van Scottish & Newcastle Breweries met de
distilleerderijen Isle of Jura en Glenallachie.
In 1988
was er een management buy-out bij
Invergordon.
Deanston werd stilgelegd in
1985
en in 1991
verkocht aan de blenders Burn Stewart.

In Oktober 1991 was er een mislukt bod van Whyte & Mackay Distillers van £ 350.000 op Invergordon Distillers Limited.
Op 15 October 1993 sluit American Brands, eigenaar van Whyte & Mackay, zijn jarenlange jacht op Invergordon af met het bekendmaken dat zij hun belang hebben vergroot van 41,2 % tot 54,7 % en er werd een bod uitgebracht op de resterende aandelen.
De geboden prijs waardeert Invergordon op £ 382,4 miljoen is ƒ 10,5 miljard.

De omzet van Invergordon was in 1992 £ 85.000.000, die van Whyte & Mackay £ 150.000 in dat-, zelfde jaar.

De Whyte & Mackay Group was al eigenaar van The Dalmore, (Old) Fettercairn en Tomintoul. Op 3 Maart 1995 worden Bruichladdich, Tullibardine en Tamnavulin (tijdelijk) gesloten.

Merken van de groep zijn Cluny, Findlater's Finest, Glayva, Glen Clova, Glendrostan, Glen-fairn, Glen Lyon, Glen Sloy, Inverness Cream, Jock Scott, Legacy, Mackinlay's, Northern Scott, Pig's Nose, Sheep Dip, Scots Club, Scots Grey, Scot's Poet, Whyte & Mackay? Claymore, Jamie Stuart, Old Mull, Stewart's Finest, Jon Barr.

Ook werden de rechten verkregen van de U.D. merken Buchanan, Crawford, Haig Gold Label, en The Real Mackenzie.

In 1996 werden Whyte & Mackay en Invergordon ondergebracht onder J B B Greater Europe Pic gebracht.

In Juli 2000 werd Tomintoul verkocht aan de blenders Angus Dundee, gesticht te Londen in 1950, eigenaar van de merken The Dundee, Forfors, Cattle Pride, Clan Ben. Highland Legend, Parker's, Piper's Clan en Scottish Royal.

Op 19 December 2000 wordt Bruichladdich verkocht aan een groep financiers onder de leiding van Murray McDavid Ltd.

In October 2001 wordt het Schotse deel van J B B Greater Europe Pic verkocht aan een groep Schotse investeerders, opererend met de naam Kyndal International.

In 2001 verstrekt Principal - Finance, onder leiding van Robin Saunders, en het eigendom van de Duitse West L B bank, een lening van £ 188 miljoen, is 6 263 miljoen aan Kyndal International Ltd.

Tegelijkertijd wordt voor 40 % deelgenomen in Kyndal International, Robin Saunders en zijn collega's nemen zelf voor een 4e deel in het aandeel van de West L B bank aandeel, in de vorm van aandelen voorkeursrechten.
De Amerikaanse bezitter van de groep was J B B Greater Europe, vroeger Jim Beam.

De naam van de onderneming wordt Whyte & Mackay, de oude naam van de onderneming van vóór de overname ooit door Jim Beam.
Het krediet heeft een looptijd tot 2013. Aanvankelijk was het de bedoeling de lening af te lossen door aandelen uit te geven, maar vanwege de hoge kosten van deze uitgifte is daarvan afgezien
.
In Augustus 2003 wordt in samenwerking met Bain & Co, management - begeleiders, een reorganisatie bekend gemaakt waarbij 200 van de 700 medewerkers worden ontslagen, en één van de twee bottelfabrieken wordt gesloten.

In 2003 verlaten vijf leden van het managements team het bedrijf.
Het is de bedoeling dat Whyte & Mackay zich meer gaat toeleggen op de verkoop van eigen merken, met als belangrijkste Whyte & Mackay, en de malt whisky Isle of Jura.
Tot nu toe was een heel belangrijk onderdeel van de verkopen de levering van whisky aan supermarkten.
De omzet in 2002, tot aan September was £ 157 miljoen, met een winst van £ 20,6 miljoen. Whyte & Mackay staat op plaats negen op de wereldranglijst van whiskyverkopen. Juli 2003.
West L B bank is deelgenoot in de televisie toestellen verhuurder Bos - Clever, nu in de problemen, de bioskoop keten Odeon, de water leverancier Mid Kent, de Pub keten Pubmasters en de warenhuisketen Bhs.
Alles via zijn onderdeel Principal Finance.

1965   
Invergordon Distillers opens a malt distillery
on the same grounds where already run a
grain distillery  The malt whisky is intended
for exclusive use in Invergordon's blended whiskies
1974   
Rumours have it that a barrel of Ben Wyvis
is exported to the United States of  America
1976   
Production stops
1977  
The distillery closes
1999  
The first version of a Ben Wyvis Single Malt
(except for the possible American  version)
is released by Invergordon.
It was distilled in 1972, 27 year old and
658 bottles are released
2000  
The independent bottler Signatory causes a
sensation when it announces that it  has come
across five casks of Ben Wyvis. Two are in
a condition not allowing release while the other
are released as 31 years olds
 
2002   Kyndal release what will probably be the last from Ben Wyvis, a 37 year old, distilled in 1965
Ben Wyvis is probably high on the list for collectors of rare single malt. There have been only a few occasions of filling after its decommissioning. The last was in 2002 when it was said that it was the last bottling available, on the other hand the same was also said in 1999... Bottles of Ben Wyvis are likely to be sold for slightly over £ 1000.

Ben Wyvis’ remit was to provide unpeated malt whisky for the Whyte & Mackay blend, which was swiftly gaining a following across much of the UK, particularly in Scotland. Only a small handful of official and independent bottlings were ever released.
Curiously, at a time when many new distilleries were installing stainless steel washbacks, the six at Ben Wyvis were made of cast iron.
The Invergordon grain distillery was built by Invergordon Distillers in 1961 in response to soaring demand for bulk grain whisky for blends. Four years later a malt whisky distillery, Ben Wyvis, was built within the complex to provide malt whisky for the Whyte & Mackay blend. It was named after a lost distillery (which was also known as Ferintosh), in nearby Dingwall, which closed in 1926.
Ben Wyvis was here and gone in a flash – by 1976, after just 11 years’ operation, it was permanently demolished. Its stills were saved, and eventually transferred to Glengyle distillery in Campbeltown..

Ben Wyvis’ remit was to provide unpeated malt whisky for the Whyte & Mackay blend, which was swiftly gaining a following across much of the UK, particularly in Scotland. Only a small handful of official and independent bottlings were ever released.
Curiously, at a time when many new distilleries were installing stainless steel washbacks, the six at Ben Wyvis were made of cast iron.
The Invergordon grain distillery was built by Invergordon Distillers in 1961 in response to soaring demand for bulk grain whisky for blends. Four years later a malt whisky distillery, Ben Wyvis, was built within the complex to provide malt whisky for the Whyte & Mackay blend. It was named after a lost distillery (which was also known as Ferintosh), in nearby Dingwall, which closed in 1926.
Ben Wyvis was here and gone in a flash – by 1976, after just 11 years’ operation, it was permanently demolished. Its stills were saved, and eventually transferred to Glengyle distillery in Campbeltown.

GRIST WEIGHT (T) i
2
MALT SPECIFICATION i
unpeated
SPIRIT STILL SIZE (L) i
10,000
STILLS i
2
WASH STILL SIZE (L) i
10,000
WASHBACK TYPE i
Cast iron
WASHBACKS i
6

Emperador Distillers Inc
2014 - present
Whyte and Mackay Group
1993 - present
Invergordon Distillers
1965 - 1993

The Invergordon Distillers Group, Leith, Edinburgh.


De Invergordon graandistilleerderij werd gesticht in 1961 en was het idee van de toenmalige burgemeester van Inverness, Grigor, die arbeidsplaatsen wilde scheppen na het vertrek van de Royal Navy, eind jaren vijftig.


Frank Thomson, een accountant te Inverness was de eerste manager van de distilleerderij en had de steun van de financiële wereld in Londen.
In 1965 werd de Ben Wyvis malt distilleerderij binnen het enorme complex opgestart, de malt whisky werd gebruikt in blended whiskies.
Het laatste jaar dat deze malt distilleerderij in de graandistilleerderij produceerde was in 1977.


Als eerste eigenaar wordt Carlton Industries genoemd, onderdeel van Hawker - Siddeley, o.a. vliegtuigmotoren.
In 1966 werd Tamnavulin gebouwd, Bruichladdich werd gekocht in 1968, Tullibardine in 1972 en Deanston in datzelfde jaar.
In 1984 werd R. Morrison & Co, Ltd overgenomen, de makers van Glayva whiskylikeur.


In 1985 werd Charles Mackinlay & Co, overgenomen van Scottish & Newcastle Breweries met de distilleerderijen Isle of Jura en Glenallachie.
In 1988 was er een management buy-out bij Invergordon.
Deanston werd stilgelegd in 1985 en in 1991 verkocht aan de blenders Burn Stewart.


In Oktober 1991 was er een mislukt bod van Whyte & Mackay Distillers van £ 350.000 op Invergordon Distillers Limited.
Op 15 October 1993 sluit American Brands, eigenaar van Whyte & Mackay, zijn jarenlange jacht op Invergordon af met het bekendmaken dat zij hun belang hebben vergroot van 41,2 % tot 54,7 % en er werd een bod uitgebracht op de resterende aandelen.


De geboden prijs waardeert Invergordon op £ 382,4 miljoen is ƒ 10,5 miljard.


De omzet van Invergordon was in 1992 £ 85.000.000, die van Whyte & Mackay £ 150.000 in dat-, zelfde jaar.
De Whyte & Mackay Group was al eigenaar van The Dalmore, (Old) Fettercairn en Tomintoul. Op 3 Maart 1995 worden Bruichladdich, Tullibardine en Tamnavulin (tijdelijk) gesloten.


Merken van de groep zijn Cluny, Findlater's Finest, Glayva, Glen Clova, Glendrostan, Glen-fairn, Glen Lyon, Glen Sloy, Inverness Cream, Jock Scott, Legacy, Mackinlay's, Northern Scott, Pig's Nose, Sheep Dip, Scots Club, Scots Grey, Scot's Poet, Whyte & Mackay? Claymore, Jamie Stuart, Old Mull, Stewart's Finest, Jon Barr.
Ook werden de rechten verkregen van de U.D. merken Buchanan, Crawford, Haig Gold Label, en The Real Mackenzie.
In 1996 werden Whyte & Mackay en Invergordon ondergebracht onder J B B Greater Europe Pic gebracht.
In Juli 2000 werd Tomintoul verkocht aan de blenders Angus Dundee, gesticht te Londen in 1950, eigenaar van de merken The Dundee, Forfors, Cattle Pride, Clan Ben. Highland Legend, Parker's, Piper's Clan en Scottish Royal.
Op 19 December 2000 wordt Bruichladdich verkocht aan een groep financiers onder de leiding van Murray McDavid Ltd.

In October 2001 wordt het Schotse deel van J B B Greater Europe Pic verkocht aan een groep Schotse investeerders, opererend met de naam Kyndal International.
In 2001 verstrekt Principal - Finance, onder leiding van Robin Saunders, en het eigendom van de Duitse West L B bank, een lening van £ 188 miljoen, is 6 263 miljoen aan Kyndal International Ltd.
Tegelijkertijd wordt voor 40 % deelgenomen in Kyndal International, Robin Saunders en haar collega's nemen zelf voor een 4e deel in het aandeel van de West L B bank aandeel, in de vorm van aandelen voorkeursrechten.
De Amerikaanse bezitter van de groep was J B B Greater Europe, vroeger Jim Beam.
De naam van de onderneming wordt Whyte & Mackay, de oude naam van de onderneming van vóór de overname ooit door Jim Beam.
Het krediet heeft een looptijd tot 2013.
Aanvankelijk was het de bedoeling de lening af te lossen door aandelen uit te geven, maar vanwege de hoge kosten van deze uitgifte is daarvan afgezien.
In Augustus 2003 wordt in samenwerking met Bain & Co, management - begeleiders, een reorganisatie bekend gemaakt waarbij 200 van de 700 medewerkers worden ontslagen, en één van de twee bottelfabrieken wordt gesloten.
In 2003 verlaten vijf leden van het managements team het bedrijf.
Het is de bedoeling dat Whyte & Mackay zich meer gaat toeleggen op de verkoop van eigen merken, met als belangrijkste Whyte & Mackay, en de malt whisky Isle of Jura.
Tot nu toe was een heel belangrijk onderdeel van de verkopen de levering van whisky aan supermarkten.
De omzet in 2002, tot aan September was £ 157 miljoen, met een winst van £ 20,6 miljoen. Whyte & Mackay staat op plaats negen op de wereldranglijst van whiskyverkopen. Juli 2003.
West L B bank is deelgenoot in de televisie toestellen verhuurder Bos - Clever, nu in de problemen, de bioskoop keten Odeon, de water leverancier Mid Kent, de Pub keten Pubmasters en de warenhuisketen Bhs.
Alles via zijn onderdeel Principal Finance.

1965   

Invergordon Distillers opens a malt
distillery on the same grounds where
already run a grain distillery
The malt whisky is intended for exclusive
use in Invergordon's blended whiskies

1974   

Rumours have it that a barrel of Ben Wyvis
is exported to the United States of
America

1976   

Production stops
1977   

The distillery closes
1999   

The first version of a Ben Wyvis Single Malt
(except for the possible American
version) is released by Invergordon.
t was distilled in 1972, 27 year old and
658 bottles are released
2000   

The independent bottler Signatory causes a
sensation when it announces that it
has come across five casks of Ben Wyvis.
Two are in a condition not allowing re-
lease while the other are released as 31
years old

2002   

Kyndal release what will probably be the last
from Ben Wyvis, a 37 year old, dis-
tilled in 1965


Ben Wyvis is probably high on the list for collectors of rare single malt. There have been only a few occasions of filling after its decommissioning. The last was in 2002 when it was said that it was the last bottling available, on the other hand the same was also said in 1999... Bottles of Ben Wyvis are likely to be sold for slightly over £ 1000.


Ben Wyvis’ remit was to provide unpeated malt whisky for the Whyte & Mackay blend, which was swiftly gaining a following across much of the UK, particularly in Scotland. Only a small handful of official and independent bottlings were ever released.

Curiously, at a time when many new distilleries were installing stainless steel washbacks, the six at Ben Wyvis were made of cast iron.

The Invergordon grain distillery was built by Invergordon Distillers in 1961 in response to soaring demand for bulk grain whisky for blends. Four years later a malt whisky distillery, Ben Wyvis, was built within the complex to provide malt whisky for the Whyte & Mackay blend. It was named after a lost distillery (which was also known as Ferintosh), in nearby Dingwall, which closed in 1926.

Ben Wyvis was here and gone in a flash – by 1976, after just 11 years’ operation, it was permanently demolished. Its stills were saved, and eventually transferred to Glengyle distillery in Campbeltown.

Short-lived malt distillery built within the Invergordon grain complex.

Ben Wyvis’ remit was to provide unpeated malt whisky for the Whyte & Mackay blend, which was swiftly gaining a following across much of the UK, particularly in Scotland. Only a small handful of official and independent bottlings were ever released.

Curiously, at a time when many new distilleries were installing stainless steel washbacks, the six at Ben Wyvis were made of cast iron.

BEN WYVIS HISTORY
The Invergordon grain distillery was built by Invergordon Distillers in 1961 in response to soaring demand for bulk grain whisky for blends. Four years later a malt whisky distillery, Ben Wyvis, was built within the complex to provide malt whisky for the Whyte & Mackay blend. It was named after a lost distillery (which was also known as Ferintosh), in nearby Dingwall, which closed in 1926.

Ben Wyvis was here and gone in a flash – by 1976, after just 11 years’ operation, it was permanently demolished. Its stills were saved, and eventually transferred to Glengyle distillery in Campbeltown.

GRIST WEIGHT (T) i
2
MALT SPECIFICATION i
unpeated
SPIRIT STILL SIZE (L) i
10,000
STILLS i
2
WASH STILL SIZE (L) i
10,000
WASHBACK TYPE i
Cast iron
WASHBACKS i
6
OWNERS
Emperador Distillers Inc logo
PARENT COMPANY
Emperador Distillers Inc
2014 - present
CURRENT OWNER
Whyte and Mackay Group
1993 - present
PREVIOUS OWNER
Invergordon Distillers
1965 - 1993

3rd Share Offer Now Open
Own a part of Highland distilling history.


Marking 8 years since our first, record-breaking crowd funding campaign, today we are opening our doors to new members.

Part of an ambitious £2 million fundraising drive, we’re looking to expand production, drive tourism and grow our community grant schemes. Visit our crowdfunder page for the full story.


Terug naar de inhoud