SLOW FOOD / VINTAGE / HERITAGE /
MENU RESTAURANT
slow food / vintage / heritage / authentic provenance / quiet silence / exclusivity / rituals /
Piemonte

slow food was started by Carlo Petrini and a group of activists on 10 December 1989 is Terra Madre Day, with the initial aim to defend regional traditions, good food, gastronomic pleasure and a slow pace of life in over two decades of history, the movement has evolved to embrace a comprehensive approach to food that recognizes the strong connections between plate, planet, people
Het Kompas Slow Food Wadden Island Restaurant / THE Scotch Whisky Bar + TeXel single cask whisky's is in early 2000 one of the first members
of Slow Food Italy in the Netherlands
vintage
vintage is de benaming die staat voor een hernieuwde interesse voor zaken die typerend zijn voor een bepaalde tijdgeest onverwisselbaar deze trend geeft
nieuwe impulsen aan zo'n beetje alle bestaande kleding voedsel- en dranken trends vintage is the new newheritage
een tijdreis terug in de toekomst
de gastronomische tijdreis begon met de uit de vergetelheid gerukte pre - industriële groentes die ooit in de Hollandse poldernivellering massaal het loodje legden tegen gemakkelijker teelbare varianten met grotere opbrengsten, minder smaak en hardnekkig vergeten genoemd, en inmiddels allang weer herinnerd.
weerspiegeld in wijnen van vergeten druivenrassen die vooral in Italië nog voorkomen: Sagrantino, Aglianico, Refosco, Teroldego, Lacrima di Morra d' Alba, Uva di Troia, Primitivo, Negro Amaro, Nero d'Avalo en dit zijn nog maar 9 van de 500 druivenvarieteiten die in Italië voorkomen.
authentic / provenance
authentiek is het origineel en niet te imiteren: produkten die het resultaat zijn van de combinatie van een bepaald terroir, de optelsom van natuurlijke factoren, en traditionele voor het gebied typische rassen, wijze van produceren, klimaat en andere soms heel plaatselijke factoren.
produkten met een duidelijke oorsprong en geschiedenis en ook als zodanig herkenbaar.
quiet silence
is timeless embrace the silent, discreet exclusivity of slowing down savouring the cosy casual ambience and pay attention and take your time to enjoy, drink and dine, this is the time to be Slow and away from the crowd not shared by every one and available to only a few people
exclusivity
exclusivity is not something which is, but it's something you create and is also freedom
the world is coming round to our way of thinking that volume comes at an artisanal cost and discovers that Slow and micro is the way to go this is our moment in the sun the trend have come to us
escapism flight behavior
the importance of overcoming fears and taking risks in order to achieve personal growth and freedom
rituals
the performance of ceremonial acts prescribed by tradition