Go to content

Main menu:

Wijn Kompas

Wijnkaart > Rode Wijnen Italië > TOSCANE

ITALIE

Toscane

Is de regio in Midden - Italië dat grenst aan Emilio - Romagna en Liguria in het noorden, Umbria in het oosten, de Tyrrheense Zee in het westen en Lazio in het zuiden.

Het landschap is van een volmaakte harmonie en betoverend: olijfboomgaarden, tarwevelden, pijnboombossen, glooiende heuvels met lange rijen cipressen, weelderige valleien , prachtige fattorrias ( = boerderije wisselen elkaar af.

Het is een tijdloos landschap van druivenstokken, cipressen, olijfbomen, bossages en tuinen.

En zo overvloedig als de natuur zich presenteert, zo eenvoudig en innemend is de traditionele Toscaanse keuken.

Met een paar ingrediënten worden onvergetelijke gerechten gekookt:: Bistecca alle Fiorentina bijvoorbeeld: een 3 centimeter dikke biefstuk ingewreven met wat olijfolie, zout en peper die worden geserveerd in een trattoria (=eethuis) of osteria (= herberg).

En dan zijn er nog de Toscaanse wijnen met een traditie die teruggaat tot de Etrusken: Chianti, Montalcino, Bolgheri, Abruzzo, om maar een paar te noemen.


Colli Aretini

FATTORIA  LA  VIALLA,  
Famiglia Lo Franco,  Via di Meliciano 26, Castiglion Fibocchi

Produkten afkomstig van gecontroleerde biologische landbouw.

Gelegen tussen Florence en Siena bevindt zich sinds 1978, als Piero en Giuliana Lo Franco een klein, verlaten en vervallen landhuis kopen, het biologisch dynamisch lanbouwbedrijf Fattoria La Vialla, genoemd naar het tweede landhuis dat de familie Lo Franco aankocht in 1987.

Meer landhuizen volgden omdat in deze tijd veel boeren hun bedrijf verlieten om te gaan werken in fabrieken in de steden.

Wegen en paden tussen de landhuizen werden aangelegd of opgeknapt, bouwvallige muurtjes gerepareerd en bekken aangelegd voor het opvangen van regenwater met 5 kilometer aan leidingen om alle velden van La Vialla van water te voorzien.
 
Nu, bestaat Fattoria La Vialla uit een verzameling van 23 landhuizen, gelegen op 1342 hectare olijf- en wijngaarden, groententuinen  en uitgestrekte weiden waar schapen grazen.

De schapen van de Fattoria,  grazen tussen de cypressen bij het landhuis C' a Dell, en van de melk van de schapen wordt de Pecorino kaas gemaakt. Er is 5 ½ liter schapenmelk nodig voor 1 kilogram Pecorino kaas.worden.

Met biologisch - dynamische methoden worden 158 hectaren wijngaarden, waarvan 100 voor Chianti, 14000 olijfbomen, 1280 schapen, 400 kippen voor eieren en verder nog zachte tarwe, harde tarwe, tomaten en veel andere groenten geteeld.

De  wijngaarden liggen tussen 300 en 600 meter boven de zeespiegel en zijn beplant met Sangiovese, Trebbbiano Toscane, Canaiolo, Malvasia, Vermentino, Vernaccia di San Gimignano, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Nero en Verdicchio.

De producten van La Vialla , wijnen, sauzen, olies, honing, pasta's, meel, azijn, olijven, koekjes, worden via een prachtige catalogus verkocht en door geheel Europa rechtstreeksv anuit Italië geleverd.     

Ook kan van Maart  t/m October een landhuis worden gehuurd.

Back to content | Back to main menu