WhiskybarPlaza.nl


Go to content

Main menu:


Strathisla - Glenlivet

Whisky Collection Bar > S

STRATHISLA 25 years old 40%
THE OLDEST HIGHLAND MALT
DISTILLERY IN SCOTLAND
Strathisla - Glenlivet Distillery Co, Ltd
Strathisla Distillery, Keith, Banffshire
Gordon & Macphail, Elgin

STRATHISLA
30 years ols 40%
Last Bottle and empty
THE OLDEST HIGHLAND MALT
DISTILLERY IN SCOTLAND (very old bottling)
Strathisla - Glenlivet Distillery Co, Ltd
Strathisla Distillery, Keith, Banffshire
Gordon & Macphail, Elgin

STRATHISLA
12 years old 43 % INFO
CHIVAS BROTHERS
Chivas Brothers Ltd,
Strathisla Distillery, Keith

STRATHISLA
14 years old 40%
THE OLDEST HIGHLAND MALT
DISTILLERY IN SCOTLAND
Distilled 1980
Bottled 1994
Strathisla - Glenlivet Distillery Co, Ltd
Strathisla Distillery, Keith, Banffshire
Gordon & Macphail, Elgin

STRATHISLA
15 years old 40 %
THE OLDEST HIGHLAND MALT
DISTILLERY IN SCOTLAND
Distilled 1980
Bottled 1995
Strathisla - Glenlivet Distillery Co, Ltd
Strathisla Distillery, Keith, Banffshire
Gordon & Macphail, Elgin

STRATHISLA
21 years old 40 %
LAST BOTTLE AND EMPTY

THE OLDEST HIGHLAND MALT
DISTILLERY IN SCOTLAND
Strathisla - Glenlivet Distillery Co, Ltd
Strathisla Distillery, Keith, Banffshire
Gordon & Macphail, Elgin

STRATHISLA
32 years old 56.4 % INFO
SINGLE CASK SCOTCH MALT WHISKY
Date distilled November 1969
Date bottled August 2002
Society Cask No. code 58.5
Outturn 490 bottles
The Scotch Malt Whisky Society,
The Vaults, Leith, Edinburgh
'A damp cave in a hot country'

STRATHISLA
13 years old 43 %
THE ULTIMATE SINGLE MALT
SCOTCH WHISKY SELECTION
Distilled 7/6/89
Bottled 14/1/03
Matured in a bourbon barrel
Cask no. 5385
Genummerde flessen
The Ultimate Whisky Company, N.L.

STRATHISLA
40 years old 40 % INFO
Single Highland Malt Scotch Whisky
THE OLDEST HIGHLAND MALT
DISTILLERY IN SCOTLAND
Strathisla - Glenlivet Distillery Co, Ltd
Strathisla Distillery, Keith, Banffshire
Gordon & Macphail, Elgin

STRATHISLA
17 years old 43 %
THE ULTIMATE SINGLE MALT
SCOTCH WHISKY SELECTION
Distilled: 18/3/87
Bottled:20/1/05
Matured in a Whisky-hog
Cask no; 2373
Numbered Bottles
The Ultimate Whisky, Company, N.L

STRATHISLA
1 9 6 7
Aged 41 years 45.5 %
PEERLESS SINGLE MALT
SCOTCH WHISKY
Cask Strenght Single Speyside Malt
DUNCAN TAYLOR
Unique Whiskies of Distinction
Fons et Origo
D T C
Distilled 12.05.67
Cask no. 2717
Bottled 01.12.08
102 Numbered Bottles
Duncan Taylor and Co, Ltd, Huntly, Aberdeenshire


Highland Malt
Speyside
STRATHISLA - GLENLIVET (1786)

Keith, Banffshire. Licentiehouder: Strathisla - Glenlivet Distillery Ltd. Onderdeel van The Chivas & Glenlivet Group. Eigendom van Seagram.
De verwerking van vlas tot linnen was een belangrijke industrie in Noord - Oost Schotland rond 1780.
Maar door de opkomst van Ierland als linnen leverancier en katoen als vervanger, begon een periode van neergang.
George Taylor, een welgesteld zakenman die zijn geld had verdiend in de linnen industrie zag om zich heen op zoek om zijn geld te investeren.
Hij huurde een stuk land van de Earl of Findlater and Seafield en in 1786 was de distil-leerderij in produktie.
1786 was ook het jaar dat de discriminerende Wash Act werd opgeheven, en er een einde kwam aan de verschillende belasting tarieven op het produceren van whisky tussen de Hooglanden en Laaglanden.
Taylor distilleerde ook nog illegaal en toen dat werd ontdekt moest hij een, voor die tijd enorme boete betalen van E 500.
De naam van de distilleerderij was toen Milton, genoemd naar een kasteel van de Ogilvy's, toen Miltoun geheten.
In de topgevel van een lagerpakhuis van Strathisla zit een steen waarop vermeld L.M.O, wat staat voor Lady Margaret Ogilvy, de steen is afkomstig van het tot ruine geworden oude kasteel.
In 1820 kreeg Taylor een ernstig ongeluk tijdens een rit te paard, en niet meer in staat om te werken verkocht hij Milton aan een zadelmaker John MacDonald te Keith.
Van hem is alleen maar bekend, dat hij niet gelukkig in zaken was.
In 1821 nam William Longmore Milton over.
William Longmore was een invloedrijk bankier en zakenman, en heel progressief voor zijn tijd, hij installeerde een dorsmachine, bouwde een dam om het water vast te houden, om de waterkracht te benutten voor de aandrijving van de machinerie. Hij was directeur van de North of Scotland Bank te Keith en zat in het bestuur van de Great North of Scotland Railway. Ook bouwde hij de William Longmore Hall in 1872, legde een bowling baan aan die nog bestaat en zorgde voor goed en voldoende drinkwater voor Keith.
Ofschoon de naam van de distilleerderij Milton was, werd de whisky onder de naam Stra-thisla verkocht.
Op zondagavond tien over negen 's avonds, ontdekte Mr. Sellar, distillateur, tijdens zijn controlle ronde dat Milton in brand stond, dat was op 22 Januri 1876.
De schade was enorm, maar door de massale hulp van mensen uit de omgeving kon nog veel worden gered, onder andere 36 koeien, dertig koeien kwamen in de vlammen om.
De brand stelde William Longmore in staat Milton te herbouwen op een modernere manier, stenen gebouwen inplaats van hout.
De volgende gebeurtenis te Milton vond plaats op 5 Juli 1879, toen er een explosie plaats vond , maar de distilleerderij was binnen een jaar weer herbouwd.

In 1880 werd Wm. Longmore and Company opgericht met William Longmore zijn schoonzoon als directeur:
J. Geddes Brown was de naam van de schoonzoon.
De aandelen 7000 stuks van E 5 per stuk vonden grif aftrek door mensen uit de omgeving en afnemers van Milton zowel in Engeland als de kolonies.
William Longmore stiercf op 23 December 1882, 76 jaar oud.
Er werden toen drie directeuren beneomd door de aandeelhouders: twee advokaten te Keith. James Alexander Stephen en Samuel Wyatt Mayer en een wijnhandelaar te Edinburgh, Thomas Thompson Jones, om de distributie aan winkels te organiseren.
Rond de eeuwwisseling vulde men 15 tot %) hogsheads per week, ongeveer 4300 liter, die werden opgeslagen in lagerpakhuizen en vervolgens werden afgevuld in gallons van 10 liter en stenen 'jars' van 5 gallons, (één gallon is 4,5 liter).
De meeste pubs, winkels en hotels in de omgeving hadden een contract met Milton.
Vooarl door de mogelijkheid om de whisky ook in flessen te bottelen, zorgde voor een veel groter afzetgebied.
William Brown, de zoon van, installeerde een kleine bottelafdeling, die zes flessen te-gelijkertijd kon vullen, deze machine bleef in bedrijf tot in 1943.
Aan het eind van de tweede wereldoorlog kreeg Gordon & Macphail een contract om een percentage van Milton af te nemen en te bottelen.
Milton was toen ongeveer, evenals de meeste andere distilleerderijen, dertig weken per jaar in bedrijf.
Tijdens de tweede wereldoorlog was Milton voor maar 25 % in produktie.
Er was een onplezierige periode kort na de tweede wereldoorlog toen een Londense finan-cier, Jay Pommeroy via stromannen aandelen opkocht in verschillende whiskyfirma's.
Op deze manier werd hij directeur in een aantal whiskyfirma's, waaronder William Longmore.
Vervolgens werden de leveranties aan de normale afnemers stopgezet, en de whisky verkocht aan brievenbus firma's te Londen, die de whisky op de zwarte markt verkochten.
Er kwam een regeringsonderzoek en Jay Pommeroy werden bijna al zijn bezittingen afgenomen en werd een gebroken man.
Mr. Geddes te Edinburgh was de liquidateur, hij ontsloeg manager Robertson en benoemde de directiesecretaris A.J. Phimister tot manager.
Mede door zijn toedoen kwam het vertrouwen en daarmee de oude afnemers terug.
Op dinsdag 15 April 1950 werd Milton verkocht tijdens een veiling voor E 71.000, koper was James Barclay, directeur van Chivas Brothers te Aberdeen.
Chivas Brothers, whiskyblenders te Aberdeen sinds 1801, werd in 1936 overgenomen door de whiskymakelaars Lundie and Morrison.
Zij verkochten nog datzelfde jaar de gehele voorraad whisky, en verkregen Chivas Brothers zo voor niets in handen.
Lundie and Morrison verkochten Chivas Bros in 1949, door bemiddeling van James Barclay, eerder directeur van Ballantine en Hiram Walker (Scotland) Ltd aan Robert Brown & Co, een whiskyblender die in 1935 werd overgenomen door Seagram Ltd.

Stanley P. Morrison begon een paar jaar later voor zichzelf, en herhaalde het kunstje van Chivas Brothers door voor E:3,6_mïljoen_de,gehele voorraad whisky van Bass Charrington te kopen en hield hier Auchentoshan bijna voor niets aan over.

Dat was in 1968
Stanley P. Morrison had in 1963 Bowmore al gekocht.
De produktiekapaciteit en opslagmogelijkheden werden te Milton vergroot en de naam Milton werd in Mei 1951 veranderd in Strathisla.
In 1959 werd de vroegere waterstoffabriek van het Ministerie van Luchtvaar te Alexandra Road gekocht en veranderd in lagerpakhuizen.
Keith Bonding werd één van de grootste in zijn soort.
Het hoofdkantoor van Chivas te Paisley werd verplaatst naar Dalmuir, waar ook een enorm lagerpakhuizen- en blendingcomplex werd gebouwd.
In 1971 werd te Malcolmburn Farm opnieuw een lagerpakhuis gebouwd.
The Braes of Glenlivet werd in 1973 in produktie genomen, Glen Keith was al geopend in 1958, Allt 'A Bhainne in 1975.
Er werd een veevoederfabriek voor E 1,5 miljoen gebouwd.
In September 1976 werd bij het spoorwegstation te Keith een groot vatting en blending complex geopend.
Seagram bezat nu de volgende distilleerderijen: The Glenlivet, Strathisla, Glen Grant, Caperdonich, Glen Keith, Longmorn, Allt 'A Bhainne, Benriach en Braes of Glenlivet.
Eind 1994 werd Strathisla uitgebracht in de serie 'The Heritage Selection' samen met Longmorn, Glen Keith en Ben Riach.
Strathisla heeft vier met stoom gestookte ketels.
Het proceswater komt van Fons Bulliens en het koelwater van de rivier Isla.
Strathisla is 'The Home of Chivas Regal'.
Op 18 December 2000 wordt Seagram voor 8,15 miljard overgenomen door Diageo en Pernod Ricard. Diageo betaalt 5 miljard (= 61 %) Pernod Ricard de rest.
Pernod Ricard krijgt de Schotse whiskymerken en distilleerderijen in zijn bezit. Het motto van Seagram was 'Integreti, Craftmanship and Tradition'.
Het water komt van Fons Bullien Well.
De Mash tun is 4,84 ton.
De elf Wash backs zijn elk 22.500 liter.
De twee Wash sills zijn groot elk 12.500 liter, de twee Spirit stills elk 8500 liter.
De ketels worden indirect met stoom verhit.
De capaciteit van Strathisla is 2,5 liter spirit per jaar.
In de jaren zeventig werd er een experimentele, heel zwaar turfgerookte whisky gepro-duceerd, Craigduff, maar dit experiment werd na een paar jaar gestaakt.

2009

Owner: Chivas Brothers

Established: 1786
Water Source: None
Malt Source: 150 tonnes
Mill Type: Porteus 4 roller
Grist Storage: 5 tonnes
Mash Tun Construction: Traditional - cast iron rakes, stainless steel shell and copper
hood
Mash Size: 5.12 tonnes
No. of Wash Backs: 8
Wash Back Construction: Wooden (Oregon Pine)
Wash Back Capacity: 25000 litres
Yeast: Kerry liquid yeast
No. of Wash Stills: 2
Wash Still Charge: 12.400 litres
Heat Source: Steam from a gas boiler at Glen Keith Distillery
Wash Still Shape: Lantern
No. of Spirit Stills: 2
Spirit Still Charge: 9000 litres
Heat Source: Steam from a gas boiler at Glen Keith Distillery
Spirit Still Shape: Wide - necked boiling ball
Cask Storage Capacity: A mix of racked and traditional warehouses with a
Capacity of 4500 Butts, 8500 Hogsheads and 2500 Barrels
Current Annual Distillery Output:

2.4 million litres


Back to content | Back to main menu