WhiskybarPlaza.nl


Go to content

Main menu:


Ribamar Tinto

Wijnkaart > Rode Wijnen Overig > Portugal

PORTUGAL

Colares

ANTONIO BERNARDINO PAULO DA SILVA, Azenhas do Mar

2012 RIBAMAR TINTO 13,5 %
Colheita 2012
Vinho Regional Lisboa
Antonio Bernardino Paulo da Silva, Azenhas do Mar

Van druiven uit het Lisboa district:

van de druivenrassen Periquita, kleine parkiet, synoniem voor Castelao, geeft donkerrode wijnen met in de smaak frambozen en heeft baat bij oudering, Tinta Miuda, kleine zwarte, synoniem Graciano, is wijndruif met een kleine opbrengst, heeft een geparfumeerde smaak en kan goed ouderen en is in Spanje mede smaakmaker in de Rioja. De Joao is ook een synoniem voor de Castelao.

In de geur een hint van tabak, gedroogde kersen, paprika en frambozen.

Na ouderen komen er in geur en smaak ook leer, vanille, kruidnagel en rozijnen bij evenals zwart fruit en mokka.



Colares

Duinwijn

Legendarische wijn

Dit wijnbouwgebied ligt 35 kilometer ten noordwesten van Lissabon tussen de Serra de
Sintra en de Atlantische Oceaan.

De wijngaarden liggen pal aan de zee achter de klippen en deze heel kleine D.O.C. minder
dan 100 hectareliggen 200 meter boven de zeespiegel.

Om de sterke zeewind tegen te houden worden de wijngaarden beschermd door rietschuttingen.

Heel bijzondere wijnbouw: om de wijnstokken aan te planten worden gaten gegraven
door het zand tot wel 7 meter diep, waar op klei wordt gestoten waarin de druivenstok
wordt geplant.

Elke druivenstok staat dus op een eigen wortel en niet op een onderstam waardoor de
druifluis die vanaf 1863 Europa teisterde en geen druif meer deed groeien geen vat
kreeg omdat de druifluis zich niet kon vermeerderen in de zandgrond en zo bleef het Colares gebied vrij van deze katastrophe.

Heel arbeidsintensief is deze wijnbouw.

De maximale opbrengst is 55 hectoliter per hectare voor de rode wijn, wat zelden wordt
bereikt en het alcohol percentage moet minimaal 10 % zijn.

Rijping van de wijnen van Colares geschiedt in toneis, eikenhouten vaten gedurende ten-
minste 21 maanden

De oranjekleurige rode wijnen vereisen een lange opslag soms wel tot 20 jaar op eiken-
en mahonie vaten.

Jong zijn de wijnen robijnrood, wat scherp en zuur en bevatten ze veel tannine.

Er worden heel kleine kwantiteiten geproduceerd waardoor ze zeldzaam en prijzig zijn.

Op hoge leeftijd ontstaan fraaie, volle, kastanjebruine wijnen met heel veel karakter.


ANTONIO BERNARDINO PAULO DA SILVA ( Viti - Vinicultor ) Azenhas do Mar


2003 COLARES CHITAS RESERVA VELHO TINTO 12 %
Regiao Demarcada
Denominacao de origem Controlada
Garantia de Origem
Antonio Bernardino Paulo da Silva
(Viti - Vinicultor)
Azenha do Mar

Gemaakt van Ramisco druiven, blauwe druivensoort van heel hoge kwaliteit.

Er is slechts 23 hectare beplant met deze druivenstok.

De Ramiscodruif heeft een zeer dikke harde schil met enorm veel kleurstoffen,
smaakstoffen en vooral veel tannine.

De klassiek gemaakte wijnen hebben jaren nodig om open te bloeien.

Vlezig, champignons, zwarte bessen, natte aarde en cedar hout.

Wijn voor gevorderden.


Back to content | Back to main menu