WhiskybarPlaza.nl


Go to content

Main menu:


Kalfsschenkel - Varkenshaas - Paling

Menu Restaurant > Hoofdgerechten

Kalfsschenkel

Gestoofd in Texels appelsap, uien, kerry en stukjes appel geparfumeerd met Pommeau de Normandie (= most van appelsap met daar aan toegevoegd oude Calvados).

De Texelse appelsap is geperst uit natuurlijk geteelde appels van fruitbedrijf Molenbuurt van Kees Keyser die hier sinds 1949 zijn bedrijf uitoefent.

Texels appelsap is niet gefilterd, natuurlijk troebel en zonder enige toevoeging.

Door de verscheidenheid van soorten kan kleur en smaak van de appelsap gedurende de seizoenen verschillen.


Varkenshaas

Het is de meest malse spier van het varken, en bevindt zich in de rug. Het bestaat uit een kop, een dik gedeelte en een relatief dun uiteinde. De kophaas is het goedkoopst en wordt vaak voor saté gebruikt, het middelste gedeelte is het duurst en wordt rosé gebraden.

De naam zou een verwijzing zijn naar de vorm, die enigszins aan die van een haas doet denken.

Varkenshaas met pruimen – rooms

Varkenshaas met peper – roomsaus



Paling

Gestoofd in visbouillon en roomboter, kaneel, laurier, kruidnagelen, uien, citroen en beschuit.

Recept uit de tijd van de Verenigde Oostindische Compagnie: toen saus werd gebonden met het kruim van beschuit.


Kaneel raakte door de Arabieren in Europa bekend en is één van de oudste geneesmiddelen en een doel van de ontdekkingsreizen in de 15 en de 16 eeuw. Kaneel is een krachtige hulp voor ons afweersysteem.

Kaneel had men aan boord en ook beschuit dat langer goed bleef dan brood
.



Back to content | Back to main menu