WhiskybarPlaza.nl


Go to content

Main menu:


Gevogelte - Eendenbout van Boerderijeend

Menu Restaurant > Hoofdgerechten

Gevogelte

Boerderij eend

Eendenbout

Voorouders van onze Hollandse boereneend stammen af van de loop- en landeenden die al vele duizenden jaren door mensen worden gehouden om hun eieren, vlees en dons.

De oorsprong van deze eend ligt in China en Oost - Azie en de Indonesche archipel.

De eend stond vroeger dan ook bekend als pekingeend.

De geschiedenis van de eendenhouderij in en om Harderwijk gaat terug tot de Zuiderzee visserij in de eerste helft van de vorige eeuw.

Veel vissers hielden er eenden bij om eieren te kunnen verkopen en omstreeks 1920 begonnen een paar Harderwijker vissers met professionele eendenhouderijen.

De afsluitdijk (1932) en de inpoldering van de Zuiderzee maakte een eind aan de Zuiderzee visserij en om in hun bestaan te voorzien schakelden veel Zuidezeevissers in Harderwijk toen over op het houden van eenden.

De Hollandse boereneend is van nature een sterk dier met een hoge weerstand tegen ziekten en preventieve inentingen met antibiotica zijn daarom niet nodig.



Back to content | Back to main menu