Go to content

Main menu:

Gevogelte - Boerderijeend-Eendebout

Menu Restaurant > Hoofdgerechten

Boerderijeend


Eendebout

Voorouders van onze Hollandse boereneend stammen af van de loop- en landeenden
die al vele duizenden jaaren door mensen worden gehouden om hun eieren, vlees en

dons.

De oorsprong van deze eend ligt in China, Oost – Azie en de Indonesische archipel.

De eend stond vroeger dan ook bekend als pekingeend.

De geschiedenis van de eendenhouderij in en om Harderwijk gaat terug tot de Zuiderzee visserij in de eerste helft van de vorige eeuw.

Veel vissers hielden er eenden om eieren te kunnen verkopen en omstreeks 1920 begonnen een paar Harderwijker vissers met professionele eendenhouderijen.

Aanvankelijk was het eten van eend niet populair omdat de dieren werden gevoerd met vis en het vlees ook wat van de vissmaak meekreeg.

De afssluitdijk (1932) en de inpoldering van de Zuiderzee maakte een eind aan de Zuiderzee visserij en om hun bestaan te voorzien schakelden veel Zuidezeevissers in
Harderwijk toen over op het houden van eenden.


De Hollandse boereneend is van nature een sterk dier met een hoge weerstand tegen ziekten en preventieve inentingen met antibiotica zijn daarom niet nodig.

Met sinaasappel - thijmsaus

Back to content | Back to main menu