Go to content

Main menu:

COLARES

Wijnkaart > Rode Wijnen Overig > Portugal

PORTUGAL

Colares

Duinwijn

Legendarische  wijn

Dit wijnbouwgebied ligt 35 kilometer ten noordwesten van Lissabon tussen de Serra de Sintra en de Atlantische Oceaan.

De wijngaarden liggen pal aan de zee achter de klippen en deze heel kleine D.O.C. minder dan 100 hectareliggen 200 meter boven de zeespiegel.

Om de sterke zeewind tegen te houden worden de wijngaarden beschermd door rietschuttingen.

Heel bijzondere wijnbouw: om de wijnstokken aan te planten worden gaten gegraven door het zand tot wel 7 meter diep, waar op klei wordt gestoten waarin de druivenstok wordt geplant.

Elke druivenstok staat dus op een eigen wortel en niet op een onderstam waardoor de druifluis die vanaf 1863 Europa teisterde en geen druif meer deed groeien geen vat kreeg, omdat de druifluis zich niet kon vermeerderen in de zandgrond en zo bleef het Colares gebied vrij van deze katastrophe.

Heel arbeidsintensief is deze wijnbouw.

De maximale opbrengst is 55 hectoliter per hectare voor de rode wijn, wat zelden wordt bereikt en het alcohol percentage moet minimaal 10 % zijn.

Rijping van de wijnen van Colares geschiedt in toneis, eikenhouten vaten gedurende tenminste 21 maanden.

De oranjekleurige rode wijnen vereisen een lange opslag soms wel tot 20 jaar op eiken en mahonie vaten.

Jong zijn de wijnen robijnrood, wat scherp en zuur en bevatten ze veel tannine.

Er worden heel kleine kwantiteiten geproduceerd waardoor ze zeldzaam en prijzig zijn.

Op hoge leeftijd ontstaan fraaie, volle, kastanjebruine wijnen met heel veel karakter.


ANTONIO  BERNARDINO  PAULO  DA  SILVA
( Viti - Vinicultor ) Azenhas do Mar


2003         COLARES  CHITAS  RESERVA  VELHO  TINTO
 12 %
Regiao Demarcada
Denominacao de origem Controlada
Garantia de Origem
Antonio Bernardino Paulo da Silva
(Viti - Vinicultor)
Azenha do Mar

Gemaakt van Ramisco druiven, blauwe druivensoort van heel hoge kwaliteit.

Er is slechts 23 hectare beplant met deze druivenstok.

De Ramiscodruif heeft een zeer dikke harde schil met enorm veel kleurstoffen, smaakstoffen en vooral veel tannine.

De klassiek gemaakte wijnen hebben jaren nodig om open te bloeien
.

Vlezig, champignons, zwarte bessen, natte aarde en cedar hout.

Wijn voor gevorderden.



Back to content | Back to main menu