Go to content

Main menu:

CARMIGNANO

Wijnkaart > Rode Wijnen Italië > TOSCANE

ITALIE

Toscane

Carmignano

Carmignano is een klein wijnbouwgebied van ongeveer 120 hectare groot, en gelegen enkele kilometers ten westen van Florence.

Hier wordt al tenminste 2700 jaar gemaakt wat blijkt uit Etruskische-, Romeinse en middeleeuwse vondsten.

In de 14e eeuw wordt de wijn vermeld in de correspondentie van Francesco Datini, in de " Koopman van Prato ", die voor deze wijn vier maal zoveel betaalde als voor andere.

Er zijn een 20 wijnboeren actief in dit gebiedje.

Graaf  Ugo Contini Bonnacossi van Capezzana was de eerste die zich realiseerde dat de naam Chianti geen recht deed aan de uitzonderlijke kwaliteit die de wijnen van Carmignano kunnen bereiken en in 1975 kreeg Carmignano zijn eigen D.O.C. en in 1991 de D.O.C.G. status.

Het was Cosimo III uit het beroemde geslacht de Medici die druivenstokken uit Frankrijk liet komen om mee te experimenteren: de Cabernet Sauvignon wordt hier ook wel Uva Francesca genoemd.

Het niveau van de wijnen is heel hoog en kan in elegantie en houdbaarheid hoge wijnen uit de Bordeaux evenaren.

AZIENDA  AGRICOLA  PIAGGIA
,  Mauro Vannucci,  Poggio à Caiano

Het Piaggia wijngoed is het geesteskind van Mauro Vannucci.

Hij besloot in 1990 om in Carmignano, de underdog van de Toscaanse wijnappellaties, wijnen te gaan maken.

Hij liet zich adviseren door Marc de Grazia en wierf wijnmaker Alberto Antonini aan.

Vandaag de dag is het domein 15 hectare groot en worden er 60.000 flessen wijn geproduceerd.
Het rendement is slechts 30 hectoliter per hectare.

De ultramoderne wijnkelders zijn in een heuvel gebouwd en uitgerust met airconditioning en een luchtvochtigheidsregelaar.

De vergisting vindt plaats in kleine roestvrijstalen tanks, en de wijn lagert in barriques.

De Riserva kwaliteit moet drie jaar rijpen.


Back to content | Back to main menu