Go to content

Main menu:

Ampeleia

Wijnkaart > Rode Wijnen Italië > TOSCANE

ITALIE

Toscane

Maremma

AZIENDA   AGRICOLA  FORADORI ,
Mezzolombardo

SOCIETA  AGRICOLA   AMPELEIA  Srl,
 Roccatederighi,  Maremma

Ampeleia is een prestigieus nieuw project in Toscane. Elisabetta Foradori, vermaard wijnmaakster uit Trentino en beroemd vanwege haar "Granato"van de Teroldego druif, creëerde Ampeleia, samen met 2 wijnliefhebbers; Giovanni Podini en Thomas Widmann.

Uitgangspunt was een unieke wijn in het topsegment te maken, met als kenmerken intensiteit, frisheid, zachtheid en elegantie.

Op zoek naar de juiste locatie kwam men terecht in de Maremma.

Hier werd in 2002 een bedrijf gekocht, de beste wijngaarden, gelegen op 450 tot 650 meter hoogte werden behouden, de mindere verkocht. Kort daarna kocht men percelen in lager gelegen delen, 280 tot 359 meter en percelen op ongeveer 200 meter hoogte.

De verschillende wijngaarden liggen tot 20 kilometer uit elkaar.
Totaal 150 hectare, waarvan 50 beplant met wijnstokken.

Doel van deze versnippering is zoveel mogelijk variatie te krijgen in bodemsoorten, temperatuur, microklimaten en druivenrassen.

Na veel experimenteren staat nu een zevental druivenrassen aangeplant op de meest ideale percelen, waardoor uit elk ras de hoogste kwaliteit wijn gemaakt kan worden.

Basisdruiven zijn de Cabernet Franc en Sangiovese, ook aangeplant staan de Grenache, Carignan, Mourvedre, Alicante (uit Grenache en Petit Bouschet) en Marsellane (uit Grenache en Cabernet Sauvignon) Merlot stond aangeplant maar wordt in de komende jaren gerooid

De gemiddelde leeftijd van de stokken is 15 jaar, de nu gebruikte druiven komen nog uit de hoger gelegen wijngaarden vanaf 350 meter.

Wijngaardmanager is Leonardo Mucci, wijnmaker is Marco Tait.

De plantdichtheid is 7 à 8000 stokken per hectare, het rendement is 28 hectoliter per hectare.

De jonge wijn rijpt 16 maanden in Frans eiken, waarvan 40 % nieuw, gevolgd door 10 maanden flesrijping.

Back to content | Back to main menu